Inca de la inceputul reportajului el a tinut sa explice contextul in care Apple a fost de acord cu realizarea acestui material, stiindu-se faptul ca, pana acum, aceasta companie a refuzat de fiecare data accesul presei.
Cu toate acestea, in ultimele luni, Fondul Memorial Steve Jobs si compania fondata de acesta au fost tinta celor mai severe critici inregistrate vreodata de Apple, cele mai multe fiind lansate la adresa companiei cu care Apple are contract pentru furnizarea produselor, respectiv Foxconn.
La putin timp dupa ce un muncitor al unei fabrici Foxconn s-a sinucis intr-un complex situat in afara Hong-Kong in 2010, un alt jurnalist, Mike Daisy, a lansat un "one-man show", la un post de radio, care se numea "Agonia si extazul lui Steve Jobs". El a povestit cum a calatorit pana la portile unei fabrici Foxconn si a stat de vorba cu muncitorii de acolo, care i-au povestit cum trudesc pentru Apple cel putin 13-15 ore pe zi. Ba mai mult decat atat, el a prezentat si un copil de 13 ani care muncea zilnic pentru lustruirea ecranelor iPhone.
Dupa difuzarea acestei emisiuni in emisiunea radio "This american life", in ianuarie 2012, un ascultator pe nume Mark Shields a fost atat de marcat de povestile pe care le ascultase incat a initiat o petitie online. Peste 250.000 de clienti ai companiei au cerut Apple sa inceapa sa construiasca produse "etice" si au fost organizate proteste la magazinele Apple in toata lumea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu