Home » » Cum poţi să obţii fonduri europene

Cum poţi să obţii fonduri europene

Cei care vor să acceseze fonduri UE pot cere sprijin unui Centru de Informare creat în acest scop. Centrul de Informare pentru Instrumente Structurale, creat de MAEur cu finanţare europeană, a fost lansat, luni, cei 12 experţi care vor lucra în cadrul acestuia urmând să răspundă întrebărilor cetăţenilor referitoare la finanţările din fonduri UE destinate României.

Cei interesaţi pot cere informaţii fie la sediul Centrului, situat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, fie prin telefon, la numărul 021.9340. Potrivit MAEur, aceştia pot primi răspunsurile pe loc sau, în cazul situaţiilor cu nivel sporit de complexitate, în maximum 24 de ore de la data înregistrării solicitării.

"Mai mult decât oricând, în ciuda unei rate avansate de contractare pentru majoritatea programelor operaţionale, încă nu există suficientă expertiză la nivelul beneficiarilor. Încă ne confruntăm şi ne vom confrunta cu dificultăţi majore din acest punct de vedere. Sunt încă beneficiari care nu au o idee clară asupra modului în care trebuie să îşi ducă până la capăt un proiect, să implementeze diferitele proiecte, care încă nu se aşteaptă că la finalul procesului va mai fi o verificare, iar acea verificare va fi inclusiv din punct de vedere calitativ şi s-ar putea ca destui beneficiari să trebuiască să restituie sume, parţiale sau totale", a spus Leonard Orban la evenimentul de lansare a Centrului.

Gestiunea fondurilor structurale va fi transparentă

El a precizat că existenţa acestui centru este o etapă importantă a procesului de transparentizare a gestiunii fondurilor comunitare. "Obiectivul este foarte clar: să ajungem la o transparentizare totală. Deocamdată, activitatea centrului va fi orientată spre problematica gestiunii fondurilor structurale şi de coeziune pentru obiectivul convergenţă. Centrul nu va răspunde, într-o primă fază, la chestiuni legate de gestiunea şi utilizarea fondurilor din domeniul agriculturii", a spus Orban. Centrul este finanţat din fonduri europene. Concret, bugetul proiectului este de 13.047.304,8 lei, din care 10.522.020 de lei valoare eligibilă. Din această sumă, contribuţia UE este de 8.417.616 de lei, iar contribuţia naţională de peste 2,1 milioane de lei. Durata acestuia este de doi ani.

"Centrul de informare pentru elemente structurale reprezintă un proiect emblematic pentru întregul domeniu al asistenţei tehnice şi în mod particular pentru programul operaţional de asistenţă tehnică pe care MAEUR îl gestionează", a declarat Cătălin Vătafu, secretar de stat la MAEur.

Citeste mai mult pe REALITATEA.RO
Arata acest articol si celorlalti :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2012. Romedia Online - All Rights Reserved